Rembrandts ‘Saskia van Uylenburgh’ voor het eerst in Nederland

Saskia van Uylenburgh – Rembrandt van Rijn (Collectie the National Gallery of Washington, Washington)

Het Amsterdam Museum ontvangt een bijzonder bruikleen van de National Gallery of Art in Washington. Rembrandts portret van Saskia van Uylenburgh is vanaf 2 augustus 2013, de geboortedag van Saskia, twee jaar lang te zien in het Amsterdamse museum te bewonderen.

Zelfportret Rembrandt (1658)


Het schilderij is nog nooit eerder tentoongesteld in Nederland en komt te hangen in Amsterdam DNA, de vaste opstelling van het museum.

Het portret van Saskia van Uylenburgh toont volgens het Amsterdam Museum zowel het meesterschap als het persoonlijke verhaal van Rembrandt. Waarschijnlijk begon Rembrandt in 1634/1635, kort na zijn huwelijk met Saskia, aan het portret maar voltooide hij het pas enkele jaren later, tegen 1640. Het recent gerestaureerde schilderij is in Europa voor het laatst tentoongesteld in 1894 in Parijs en wordt nu voor het eerst in Nederland in een museale setting getoond.

Eerste vrouw

Saskia van Uylenburgh (1612–1642) was de eerste vrouw van Rembrandt van Rijn (1606–1669). Afkomstig uit een goede Friese familie, trouwde zij in 1634 met Rembrandt. Samen kregen ze vier kinderen, waarvan alleen Titus overleefde. Saskia overleed in 1642, op negenentwintigjarige leeftijd. Ze ligt begraven in de Oude Kerk in Amsterdam.

Rembrandts Saskia is vanaf 2 augustus te zien in het Amsterdam Museum. Dit valt samen met haar geboortedag. Wie ook op 2 augustus jarig is mag het museum die dag daarom samen met een vriend of vriendin gratis bezoeken.

Gerelateerde boeken:

teylers-salon-1
De Tweede Schilderijenzaal na de restauratie - Foto: Teylers…
[caption id="attachment_23387" align="alignleft" width="265"]Poster voor de Nacht van de Geschiedenis 2013De Nacht…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: