René van Chalon (1519-1544) – erflater van Willem van Oranje

“Je maintiendrai”

René van Chalon, ook wel Reynaert van Nassau, was graaf van Nassau, prins van Oranje, stadhouder en erflater van Willem van Oranje.

René van Chalon werd in 1519 geboren als zoon van Hendrik III van Nassau-Breda en Claudia van Chalon. Op zijn elfde erfde hij van zijn oom Filibert van Chalon het vorstendom van Oranje en nog verschillende bezittingen. Hij was hierdoor de eerste Nassau die de titel Prins van Oranje had. Een voorwaarde van zijn oom voor de erfenis was dat Van Chalon zijn naam en wapen zou dragen. Daarom werd hij vooral bekend onder de naam Van Chalon, ook al gebruikte hij zelf ook wel Van Nassau. Naast graaf en prins was Chalon ook stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Gelre en Zutphen.

Van Chalon trouwde in 1540 met Anna van Lotharingen en samen kregen zij een dochtertje, die slechts drie weken oud werd en werd bijgezet in een grafkelder in de Grote Kerk van Breda. Met Anna kreeg Van Chalon niet meer kinderen, wel had hij een bastaardzoon: Palamedes van Chalon.

Je maintiendrai (ik zal handhaven), de wapenspreuk van Nederland

Je maintiendrai (ik zal handhaven), de wapenspreuk van Nederland

René van Chalon stierf tijdens het beleg van Saint-Dizier in 1544 op 25-jarige leeftijd. Na zijn dood werden zijn prinsdom, titels en andere bezittingen geërfd door de toen elfjarige Willem van Oranje, die hierdoor soeverein vorst werd. Voorwaarde voor de erfenis was dat Willem van Oranje voortaan katholiek zou worden opgevoed.

- advertentie -

Je maintiendrai

De wapenspreuk van Nederland: Je maintiendrai (ik zal handhaven) is afkomstig van René van Chalon. Hij gebruikte eerst de lijfspreuk Je maintiendrai Châlon en later Je maintiendrai Nassau.

Lees verder: Willem van Oranje (1533-1584) – Vader des Vaderlands
Boek: De Oranjes, de canon van ons koninklijk huis

Eise Eisinga
Eise Eisinga was een Friese amateurastronoom die in de achttiende eeuw in…
Portret van Pietro Aretino, ca. 1545. Bron: biografieonline.it
Pietro Aretino (1492-1556) was een Italiaanse schrijver van satirische teksten, toneelstukken en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:

Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: