Replica graf Toetanchamon te zien in Luxor

In de Egyptische stad Luxor is sinds woensdag een replica te vinden van het beroemde graf van farao Toetanchamon. De replica is een geschenk van de Europese Unie. Het werd in 2012 gegeven.

Toetanchamon, dodenmasker

Toetanchamon, dodenmasker


Enerzijds moet de replica het toerisme in Egypte, dat sinds de revolutie wat in het slop zit, een extra impuls geven. Daarnaast is de exacte replica interessant omdat die er voor kan zorgen dat de bezoekersstroom naar het echte graf, dat vanwege de vele bezoekers flink aan het slijten is, wat afneemt.

Het graf van Toetanchamon werd in november 1922 ontdekt door de Britse egyptoloog en archeoloog Howard Carter (1873-1939). Het was de ontdekking van zijn leven. In tegenstelling tot andere koninklijke graven in het Dal der Koningen, bleek het graf van de farao nog niet te zijn bezocht door grafschenders.

Dodenmasker van Toetanchamon

In de vier grafkamers werden maar liefst vijfduizend objecten gevonden, waarvan er veel voorzien waren van een goudlaag. De talloze artefacten, cultusvoorwerpen, juwelen, muziekinstrumenten, meubilair en machtssymbolen waren objecten die de overleden farao moesten vergezellen op zijn tocht naar het dodenrijk. Het beroemdste object dat in het graf gevonden werd is het dodenmasker van Toetanchamon.

- advertentie -

De replica van het beroemde graf bevindt zich ongeveer anderhalve kilometer van het oorspronkelijke graf. De verwachting is dat er ruim een half miljoen bezoekers per jaar op af zullen komen. De onthulling werd afgelopen week onder meer bijgewoond door EU-ambassadeur James Moran.

Openingsfoto: Replica van de grafkamer van Toetanchamon die enkele jaren geleden gemaakt werd voor een rondreizende tentoonstelling – Foto: A.-M. v. Sarosdy

Reliëf waarop te zien is hoe een enorm beeld wordt versleept
Reliëf waarop te zien is hoe een enorm…
[caption id="attachment_8713" align="alignleft" width="265"] De David van MichelangeloMichelangelo’s wereldberoemde beeld ‘David’ staat…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: