Requiem ter nagedachtenis aan slachtoffers Auschwitz

Roger Moreno – Foto: John Baggen

Donderdagavond gaat in de Nieuwe Kerk in Amsterdam het Requiem voor Auschwitz in première. Het muziekstuk is onlangs geschreven door de Nederlandse Sinto Roger Moreno Rathgeb ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van Auschwitz.

De compositie wordt uitgevoerd door het Roma- en Sinti Philharmoniker uit Frankfurt am Main dat onder leiding staat van roma-dirigent Riccardo M Sahiti. Daarnaast begeleidt het orkest solisten en het Studentenkoor- advertentie -

Roma- en Sinti Philharmoniker

Amsterdam.

Tussen de verschillende delen van het requiem lezen zeven acteurs – waaronder Fedja van Huêt en Huub van der Lubbe – brieven en verhalen voor over verdriet, gebed, verzoening en hoop.

Het project Requiem voor Auschwitz wordt volgens de organisatie een “gemeenschappelijk ontmoetingsmoment voor vertegenwoordigers van Joodse-, Roma-, Sinti-, en andere slachtoffergroepen tegen een achtergrond van verminderende tolerantie in Europa”.

Het requiem voor de slachtoffers van Auschwitz gaat donderdag in Amsterdam première. Later zal het stuk nog uitgevoerd worden in Krakau, st Katharina Kirche, Polen (1 aug), Boekarest, Atheneum, Roemenië (10 okt), Frankfurt am Main, Der Alte Oper, Duitsland (24 okt) Praag, Rudolfinum, Tsjechië (4 nov) en Boedapest, Paleis van de Kunsten, Hongarije (6 nov).

De NOS maakt donderdagavond opnamen die op 4 mei (Dodenherdenking) ’s avonds zullen worden uitgezonden.

Annes AmsterdamDe Anne Frank Stichting heeft dinsdag een nieuwe…
Oude foto van Klaas-Carel FaberMinister Ivo Opstelten (Veiligheid en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: