Restant Berlijnse Muur voorlopig toch niet gesloopt

Een projectontwikkelaar wilde maandag ongeveer twintig meter van de zogenaamde East Side Gallery, een restant van de Berlijnse Muur, slopen. Vanwege aanhoudende protesten heeft hij de sloopwerkzaamheden voorlopig echter opgeschort.

Vrijdag werd een begin gemaakt met de sloop. Nadat anderhalve meter van de muur was weggehaald


- advertentie -

Berlijnse Muur

werden de werkzaamheden echter stilgelegd omdat honderden demonstranten de arbeiders het werken te moeilijk maakten. Afgelopen weekend maakte de projectontwikkelaar nog bekend dat de sloop maandag gewoon voltooid zou worden, maar nu is daar dus toch van afgezien.

De projectontwikkelaar wil op deze plek van de muur luxe appartementen bouwen maar dat is tegen het zere been van veel inwoners van Berlijn. Volgens hen gaat het om cultuurvernietiging. Een van de protestanten had vrijdag een bord bij zich met daarop een oproep: “Mr Wowereit, don’t tear down this wall!”. Ook werden er leuzen gescandeerd als “Die Mauer bleibt stehen!”.

Het gaat om een van de langste overgebleven stukken van de Berlijnse Muur. Het bewuste deel bevindt zich langs de Mühlenstrasse en maakt onderdeel uit van de zogenaamde East Side Gallery, een groot stuk van de muur dat beschilderd is door tientallen kunstenaars.

Over twee weken gaan de gemeentelijke autoriteiten en de projectontwikkelaar in gesprek met de bewoners. Tot die tijd blijft het bewuste deel van de Berlijnse Muur in ieder geval staan.

De 45,3 kilometer lange Berlijnse Muur scheidde het oosten en westen van Berlijn van 1961 tot 9 november 1989. Het is een van de bekendste symbolen van de Koude Oorlog, het IJzeren Gordijn en de Duitse tweedeling.

Gerelateerde boeken:

“Die Mauer bleibt stehen”

Berlijnse MuurDe afgelopen dagen is fel geprotesteerd tegen de…
PRIKBORD - Tijdens deze lezing spreken we met elkaar over de herinnering…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: