Restauratie ‘Lam Gods’ begint volgend jaar

Het geopende drieluik

De restauratie van het wereldberoemde vijftiende-eeuwse drieluik Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck begint in het najaar van 2012 en zal vijf jaar duren. De Vlaamse minister van Cultuur, Joke Schauvliege, heeft het restauratiedossier dinsdag goedgekeurd.

De kosten van de restauratie worden geraamd op 1,4 miljoen euro. De Vlaamse overheid neemt tachtig procent van dat bedrag voor haar rekening. De restauratie van het werk wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.Sint-Baafskathedraal in Gent – Foto: CC/Donar Reiskoffer

De restauratie van het Lam Gods is nodig om de verdere verharding van oude vernislagen, die een bedreiging vormt voor de picturale laag van het Lam Gods, te voorkomen. Tegelijk worden de panelen onderworpen aan een grondige consolidatie. De oude retouches en overschilderingen worden behandeld. Daarna worden, waar nodig, nieuwe retouches aangebracht en krijgen de panelen een nieuwe vernislaag.

Tijdens de hele restauratiecampagne blijft het Lam Gods, met uitzondering van de panelen die in restauratie zijn, opgesteld in de Sint-Baafskathedraal en voor het publiek toegankelijk. Minister Schauvliege:

Ik ben blij dat volgend jaar met de restauratie van dit internationaal topstuk begonnen kan worden. Dat het grote publiek de werkzaamheden van heel nabij zal kunnen volgen, maakt van deze hele restauratie bovendien een unieke belevenis die iedereen zal kunnen delen.

Het Lam Gods is een vijftiende-eeuws meesterwerk van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Het werk wordt wereldwijd beschouwd als een van dé meesterwerken van de Vlaamse Primitieven. De restauratie van het drieluik wordt dan ook door veel specialisten van de Vlaamse Primitieven op de voet gevolgd. 

Foto: Politie Amsterdam-AmstellandDe Nederlandse politie heeft onlangs zeven gestolen…
Portret van Diego Rivera door Amedeo Modigliani, uit 1914
Het is donderdag 125 jaar geleden dat de Mexicaanse kunstenaar Diego Rivera…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: