Restauratiepremie voor bijzonder schooltje in Veurne

© Foto: Onroerend Erfgoed

De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een restauratiepremie van bijna 160.000 euro uitgetrokken voor een bijzondere school in Veurne: de zogenaamde School van de Koningin.

Het bakstenen gebouwencomplex, gesitueerd rond een binnenplaats in het midden van het open en vlakke landschap, is in oorsprong een kinderopvangplaats die deel uitmaakt van de School van de Koningin. In deze schoolkolonie, opgericht in 1915 onder impuls van koningin Elisabeth, werden tijdens de EersteWereldoorlog achtergebleven kinderen van achter de frontlinie opgevangen. De meeste gewone scholen waren opgeëist als veldhospitaal of ze lagen gevaarlijk dicht bij de gevechtslinies. De school verwierf een grote bekendheid en bood op bepaalde tijdstippen onderdak aan meer dan zeshonderd kinderen.

- advertentie -

Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende restauratiepremie:

Deze schoolkolonie is een unieke getuige van de problematiek van het onderwijs en de kinderopvang tijdens de Eerste Wereldoorlog. De private eigenaar plant nu een algemene restauratie van het gehele complex: de muren, daken, schrijnwerk, vloeren, pleisterwerk… om zo dit unieke geheel in ere te herstellen. De voormalige ‘School van de Koningin’ zal in de toekomst ingericht worden als woning.

Het vooramalige scholencomplex bestond grotendeels uit houten barakken. In 1917 financierde het Amerikaanse Rode Kruis de bouw van een bakstenen opvangplaats voor de allerkleinsten. Zo probeerden ze het leven een beetje leefbaar te houden voor de kinderen uit de Westhoek. Na de wapenstilstand bleef de infrastructuur behouden voor de opvang van de kinderen uit de ‘Verwoeste Gewesten’.

Gezicht op Nijmegen aan de Waal met het fort…
[caption id="attachment_11565" align="alignleft" width="265"]Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen - Foto: CC/Wouter HagensDe Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: