Restauratiepremie voor Broeltorens Kortrijk

Broeltorens van Kortrijk


De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van bijna 650.000 euro toegekend aan de zogenaamde Broeltorens van Kortrijk.

Samen met de Artillerietoren zijn de Broeltorens zijn de enige overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuren van Kortrijk. Daarmee zijn de torens, die sinds 1983 een beschermd monument zijn, belangrijke iconen van de stad Kortrijk.

De twee torens zijn met

- advertentie -elkaar verbonden door de Broelbrug. De oudste zuidelijke toren of Speyetoren zou gebouwd zijn rond 1385, maar dateert in zijn huidige vorm uit 1445. De noordelijke toren of Ingelborchtoren wordt rond 1454 voor het eerst vermeld. Bij de restauratie in 1873 kregen de twee torens beiden een heel eigen identiteit. De noordelijke Ingelborchtoren behield voor een groot deel zijn middeleeuws en militair karakter. De zuidelijke toren kreeg daarentegen een neogotisch interieur.

Minister Bourgeois over de premietoekenning:

De voorgestelde restauratie respecteert en versterkt de dubbele identiteit. Op een conserverende manier wordt zowel het interieur als het exterieur van de beide torens hersteld, waarna de torens opnieuw de blikvanger van het Kortrijkse stadscentrum kunnen worden. De noordelijke toren zal dienst doen als expositieruimte. De zuidelijke toren zal gebruikt worden voor vergaderingen en als polyvalente ruimte.

Minister Bourgeois bracht maandag een bezoek aan Kortrijk. Samen met het stadsbestuur maakte hij een historische wandeling door de stad. Het gezelschap deed onder meer de Broeltorens, het Begijnhof en de Onze-Lieve-Vrouwkerk aan. Elk van deze locaties kreeg tijdens de afgelopen maanden een restauratiepremie.

Een van de Boeddhabeelden die in 2001 door de Taliban werden vernietigd
kingjames-bijbel

[caption id="attachment_10647" align="alignleft" width="265"]Pagina's uit een oude King Jamesbijbel

In Groot-Brittannië is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: