Restauratiepremie voor Kasteel van Loppem

Kasteel van Loppem – Foto: CC/Marc Ryckaert

De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een restauratiepremie van ruim 621.000 euro uitgetrokken voor de restauratie van het Kasteel van Loppem in Zedelgem (West-Vlaanderen).

Het kasteel, dat eigenlijk Kasteel van Caloen heet, dateert uit 1895 en staat sinds 1985 op de lijst van beschermde monumenten. Tijdens de komende restauratie worden onder meer de gevels en de daken van het kasteel onder handen genomen. Eerder werden de bijgebouwen, het poortgebouw, de brugconstructies en de hofstede ‘Pastoriegoed’ al gerestaureerd.

Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende restauratiepremie:

- advertentie -

Het Kasteel van Loppem is de eerste grote architecturale prestatie van architect JeanBethune, een icoon voor de neogotische stijl. Zowel het kasteel als de bijgebouwen zijn opgetrokken in een lichtrode baksteen gebakken in plaatselijk gedolven klei. Zowel de architectuur als het interieur zijn in hun oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Ook de kapel, het meubilair, de schouwen, de kroonluchters, de glas-in-loodramen, de vloertegels en het smeedwerk zijn nog origineel.

Het Kasteel van Loppem speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de late herfst van 1918 vestigde het opperbevel van het Belgische leger zich hier, en werd het kasteel de verblijfplaats van de zogenaamde ‘regering van Loppem’. In die periode verbleven ook koning Albert I en koningin Elisabeth in het kasteel.

De archeologische site - Foto: archaiologia.grArcheologen hebben bij opgravingen…
De gitaar van Jeff Beck - Foto: Christie'sBij Christie's…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: