Restauratiepremie voor kasteel Wallemote

Ksteel Wallemote – Foto: Onroerend Erfgoed

De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een restauratiepremie van ruim 600.000 euro uitgetrokken voor de interieurrestauratie van kasteel Wallemote in Izegem.

Het landhuis, gebouwd in 1913 naar een ontwerp van architecten Janssens en Vercoutere, staat sinds 2001 op de lijst van beschermde monumenten. Een eerste restauratiefase, waarvoor eveneens een restauratiepremie van ongeveer 600.000 euro was toegekend, is reeds afgerond. Daarbij zijn de gevels en daken gerestaureerd.Nu wordt dus het interieur onder handen genomen. Minister Bourgeois:

- advertentie -

Ik ben verheugd deze subsidie te kunnen toekennen aan mijn stad. Het kasteel Wallemote is een prachtig, eclectisch landhuis, waarbij herbestemming de ideale manier is om dit waardevolle pand een toekomst te geven. Sinds 1997 is het kasteel eigendom van de stad Izegem. Het omliggende park behoort toe aan de provincie West-Vlaanderen, en staat open voor het publiek.

Het monumentale landhuis kasteel Wallemote staat in het midden van een park. Het werd in 1913 tegelijkertijd opgetrokken met het kasteel ‘Wolvenhof’, in opdracht van de familie Vanden Bogaerde uit Izegem. Beide kastelen zijn in hetzelfde park gelegen. Kasteel Wallemote heeft volgens het ministerie verwijzingen naar de ‘classicerende neobarok’ en de zogenaamde ‘Franse’ stijlen: een bakstenen gebouw op een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen onder een schilddak, bedekt met imitatieleien.

Nuon CheaIn Cambodja is momenteel een proces gaande tegen…
Eén genealogieloketDe genealogische dienstverlening van het Nationaal Archief wordt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: