Restauratiepremie voor pittoresk kerkje in Meise

Foto: Flickr/Tijl Vereenooghe

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim driehonderdduizend euro toegekend aan de Sint-Stefanuskerk in Oppem, een deelgemeente van Meise.

Het laatgotische, witgekalkte, kleine plattelandskerkje is al sinds 1948 een beschermd monument. De bouw van de kerk begon al in de zestiende eeuw. Schip en sacristie werden aan het eind van de zeventiende eeuw aangebouwd. Tot in de achttiende eeuw werd er aan de kerk gebouwd.De parochiekerk is door menig schilder op doek vastgelegd. Minister Bourgeois over de premietoekenning:

- advertentie -

Deze pittoreske laatgotische kerk kent een lange bouwgeschiedenis. Het gebedshuis bestaat uit een éénbeukig schip uit de 17de eeuw, gevat tussen een ingebouwde toren en een koor die zo’n 100 jaar ouder zijn. Het interieur vraagt een zachte restauratie zodat het huidige 19de-eeuwse uitzicht bewaard blijft.

Voor de restauratie van de kerk is een bedrag van ruim 1,2 miljoen euro gereserveerd. Dit bedrag is bestemd voor zowel herstel van het exterieur als het interieur. Zo zullen de daken, gevels en ook de glas-in- loodramen onder handen genomen worden. Speciale aandacht is er verder voor de westertoren. Deze heeft te kampen met stabiliteitsproblemen.

jezus-kruisiging
Jezus op Golgotha - Sorokin, 1873In een nieuw boek…
Sirhan Sirhan in 1968Sirhan Bishara Sirhan, de man die…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: