Restauratiepremie voor toren OLV-kerk in Temse

Foto: Onroerend Erfgoed

De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een restauratiepremie van ruim 450.000 euro uitgetrokken voor de restauratie van de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Temse, Oost-Vlaanderen.

Restauratie is nodig omdat de toren kampt met een stabiliteitsprobleem. Dit probleem wordt opgelost door de ontmanteling en volledige vernieuwing van de peervormige structuur. Ter plaatse wordt bekeken in welke mate de ringbalken bewaard kunnen blijven. De restauratie voorzieteveneens in het vernieuwen van de leien van de dakkapellen, het vervangen van het schrijnwerk van de toren en het reinigen en behandelen van de Balegemse steen aan de voet van de toren.

- advertentie -

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Temse werd gebouwd op de fundamenten van de oudere Sint-Amelbergakapel. In de loop der eeuwen vonden verscheidene verbouwingen en uitbreidingen plaats. Het gotische gedeelte van de kerk is gebouwd rond een romaanse kerk, waarvan het ontstaan teruggaat tot de elfde eeuw. De achtzijdige vieringtoren met peervormige spits werd pas in 1721 voltooid naar het ontwerp van Temsenaar Egidius Adriaan Nijs.

De gedemilitariseerde zone (DMZ) De Amerikaanse president Barack Obama
Blauwdruk voor een Nationaal Historisch MuseumVoormalig SP-leider Jan Marijnissen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: