Restitutiecommissie: geef 17de-eeuwse kist terug

Afb: Restitutiecommissie

Een zeventiende-eeuwse kist uit de Rijkscollectie moet worden teruggegeven aan de een erfgenaam van de voormalige eigenaar. Dat oordeelt de Restitutiecommissie die het ministerie van OCW adviseert over claims op kunst die de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog roofden.

De zeventiende-eeuwse beukenhouten kist is afkomstig uit de handelsvoorraad van een antiekhandel in Den Haag. Dit bedrijf werdgerund door de Joodse antiekhandelaar Salomon van Leeuwen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam deze handelaar vanwege anti-joodse maatregelen van het naziregime in een steeds benardere positie, schrijft de Restitutiecommissie.

De commissie:

De bezetter stelde in zijn zaak een beheerder (Verwalter) aan, waardoor Van Leeuwen van de een op andere dag zijn inkomen verloor en zijn zaak niet meer kon betreden. Met hulp van zijn niet-joodse procuratiehouder wist Van Leeuwen zijn bedrijf te redden van uiteindelijke onteigening door de bezetter. Ondertussen verkeerde hij in financiële moeilijkheden en was hij met zijn vrouw en pasgeboren zoon ondergedoken.

De kist werd hoogstwaarschijnlijk in de zomer van 1944 door een Duitser gekocht bij de antiekhandel. Volgens de Restitutiecommissie is het niet erg waarschijnlijk dat de antiekhandelaar zelf achter die transactie stond:

Het is zeer twijfelachtig of Van Leeuwen vanaf zijn onderduikadres kan hebben meegewerkt aan de verkoop. Daarnaast verkeerde het gezin Van Leeuwen als gevolg van de anti-joodse maatregelen in financiële moeilijkheden.

Volgens de commissie is er sprake “onvrijwillig bezitsverlies als direct gevolg van het naziregime”. Staatssecretaris Zijlstra heeft het advies van de commissie om de kist terug te geven aan een erfgenaam van Van Leeuwen overgenomen.

Grünwald-stadion in MünchenOnder de grasmat van het Grünwald-stadion in…
Monument in Vught ter nagedachtenis aan de weggevoerde kinderen
Het kindergedenkteken - Foto: Hanneke LinssenBij Nationaal Monument Kamp…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: