Ridders van Oranje

Willem II met zijn onderscheidingen

Willem II met zijn onderscheidingen

Paleis Het Loo komt wijdt komend voorjaar een tentoonstelling aan de verschillende ridderorden in ons land.


De expositie – getiteld Ridders van Oranje. Vier eeuwen lintjes aan vorst – vertelt verhalen van moderne helden als Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, en Gijs Tuinman, die begin december werd geridderd. Daarnaast zijn er onderscheidingen aan Oranje-vorsten en dappere Nederlanders uit het verleden te zien.

De tentoonstelling bestaat uit twee onderdelen, lintjes aan de vorst en lintjes aan het volk. In de Audiëntiezaal zijn de onderscheidingen van verschillende vorsten te zien, die zelf geridderd werden. Zoals de ridderorden van koning Willem II, de ‘held van Waterloo’, en de kostbare keten van de Orde van de Kousenband, gedragen door koningin Wilhelmina.

In de Oostvleugel zijn lintjes aan het volk te zien, van burgers die voor bijzondere verdiensten door de koning(in) zijn gedecoreerd. In 1815 stichtte koning Willem I de eerste twee ridderorden, de Militaire Willems-Orde, als hoogste dapperheidsonderscheiding, en de Orde van de Nederlandse Leeuw, als hoogste onderscheiding voor bijzondere burgers. Ordetekenen, portretten en andere markante voorwerpen illustreren het tweehonderdjarig bestaan van beide onderscheidingen.

- advertentie -

Lees ook: Militaire Willems-Orde (1815)

De tentoonstelling loopt van 10 maart t/m 31 mei 2015

ArcheoHotspots
ArcheoHotspotsAankomende woensdag wordt in het Allard Pierson Museum…
Ruim 60 miljoen dollar voor stilleven Vincent van Gogh
De schilderijen van Vincent van Gogh blijken aangetast te worden door licht.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: