Rijks en Openluchtmuseum werken aan presentatie canon

Canon van Nederland

Canon van Nederland

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem gaat samen met het Rijksmuseum werken aan een presentatie van de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Aanvankelijk zou het Nationaal Historisch Museum (NHM) zich hiermee bezighouden, maar dat museum werd begin dit jaar opgeheven.

Het Openluchtmuseum kreeg dinsdag van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ook groen licht voor de ontwikkeling van


- advertentie -

Openluchtmuseum

een digitaal platform voor de geschiedenis van Nederland en voor de opzet van een kenniscentrum voor volkscultuur en immaterieel erfgoed. Het museum gaat daarbij samenwerken met het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE), dat vanaf volgende jaar onder het bestuur van het museum komt.

Het Gelderse museum neemt, zoals eerder al aangekondigd, dus een deel van de taken van het opgeheven NHM over. Pieter-Matthijs Gijsbers, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum:

Het is positief dat de rijksoverheid ondanks ingrijpende bezuinigingen volop aandacht blijft schenken aan geschiedeniseducatie. De Canon is een uitstekend educatief hulpmiddel om greep te krijgen op de rijke, veelkleurige en internationaal vertakte geschiedenis van ons land. Het is een geweldige uitdaging voor het Nederlands Openluchtmuseum en het Rijksmuseum een toegankelijke, aantrekkelijke en tevens genuanceerde presentatie van de Canon te realiseren.

Samen met het Rijksmuseum heeft het museum ook al de organisatie van de Maand van de Geschiedenis van het NHM overgenomen.

Ideeën NHM

Rijksmuseum en Openluchtmuseum zeggen zelf ideeën te hebben over hoe de canon het beste voor het voetlicht gebracht kan worden, maar geven aan zich ook te willen laten inspireren door ideeën en schetsen die eerder door het NHM werden ontwikkeld. Het Openluchtmuseum begint in 2013 met de presentatie.

Het NHM kreeg van de overheid enkele jaren geleden als opdracht een museum te ontwikkelen over de geschiedenis van Nederland en daarbij de canon als uitgangspunt te nemen. Daarover ontstond echter al snel onenigheid. Eind 2008 gaven de directeuren van het museum tot onvrede van de politiek aan de canon van Nederland niet als leidraad te zullen nemen. Het museum koos er voor plannen te maken aan de hand van vijf eigen thema’s: ik en wij, land en water, rijk en arm, oorlog en vrede en lichaam en geest.

geldmuseum-utrecht-gr

[caption id="attachment_18462" align="alignleft" width="265"]Pand in Utrecht waarin het Geldmuseum gevestigd is

De Nederlandse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele app



Geschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:



Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.net



Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: