Rijks exposeert topstuk Van Everdingen

Meisje met brede hoed

In het Rijksmuseum in Amsterdam is sinds vandaag het topstuk Meisje met brede hoed van Caesar van Everdingen te bewonderen. Het museum exposeert het schilderij naar aanleiding van het begin van de zomer.

Meisje met brede hoed werd een jaar geleden door het museum aangekocht en heeft sindsdien een intensieve restauratie ondergaan. Volgens het Rijksmuseum oogt het werk nu “nog mooier, zonniger en helderder”.

Op het doek, dat tussen 1645 en 1650 werd gemaakt door de Nederlands kunstschilder Caesar van Everdingen (ca. 1617-1678), is een jonge vrouw te zien, met een exotische hoed met brede rand in fel zonlicht. Ze draagt een satijnen wit gewaad met ontblote schouders en houdt met haar linkerhand

- advertentie -een gevlochten mandje met pruimen omhoog. Van schilder Caesar van Everdingen is, naast zijn hoofdwerk in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch, een klein oeuvre bekend.

Het bestaan van het werk was tot vorig jaar niet bekend. Het Rijksmuseum wist het schilderij afgelopen jaar, dankzij steun van de BankGiro Loterij, bij een veiling in Londen te bemachtigen. Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, over het doek:

Ze wordt wel de ‘nieuwe hostess’ van het Rijksmuseum genoemd. Omdat ze zo joyeux, speels en lichtvoetig is werpt ze een geheel nieuw licht op de Hollandse zeventiende-eeuwse schilderkunst die vooral bekend staat om zijn soberheid en eenvoud. In het nieuwe Rijksmuseum krijgt ze een prominente plek en ik ben er van overtuigd dat zij de lieveling van het publiek wordt.

Het schilderij is sinds vandaag te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

De heilige Augustinus - Caravaggio, ca. 1600In Groot-Brittannië is…
Hal van het hoofdgebouw van de steenkoolmijn in Houthalen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: