Rijksmuseum en 400 jaar Nederland-Turkije

Fantasiekostuum van de Bacha de Caramanie – J.B. Vien, 1748

Het Rijksmuseum in Amsterdam besteedt de komende maanden met twee presentaties aandacht aan het feit dat Nederland en Turkije vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen met elkaar onderhouden.

In 1612 bood de Nederlandse gezant Cornelis Haga (1578-1654), namens de Republiek der Nederlanden, zijn geloofsbrieven aan de Ottomaanse Sultan aan. De sultan, Ahmed I, verleende de Republiek dat jaar een aantal voorrechten. Zo kregen ze toestemming onder eigen jurisdictie handel te drijven in het Ottomaanse Rijk en werden ze vrijgesteld van bepaalde belastingen.

Dit jaar wordt op verschillende manieren stilgestaan bij het feit dat Nederland en Turkije vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen onderhouden. Ook in het Rijksmuseum wordt hier aandacht aan besteed.

Vanaf 7 maart is in het Rijksmuseum de presentatie Ottomania, de Turkse wereld door westerse ogen (1500-1750) te zien.

- advertentie -Een Turkse Nederlander in het financiële centrum Maslak, Istanboel 2011 – Ahmet Polat

Hiermee wil het museum stilstaan bij de wijze waarop de Turkse wereld van de zestiende tot en met de achttiende eeuw door westerse ogen werd gezien.

Het museum toont onder meer exotische reisverslagen, bijzondere kostuumboeken en prenten van onder meer Albrecht Dürer, Rembrandt en Tiepolo, kunstenaars die gefascineerd waren door oosterse figuren en oriëntaalse kledij. Op sommige werken is ook te zien dat het Ottomaanse Rijk ook angst en ontzag inboezemde.

Fotograaf Ahmet Polat

Daarnaast in het museum vanaf begin maart een tentoonstelling te zien met werk van fotograaf Ahmet Polat, zoon van een Nederlandse moeder en een Turkse vader. De fotograaf maakte een serie werken over jonge, hoogopgeleide ‘Turkse Nederlanders’ die hun geluk beproeven in Turkije. Het Rijksmuseum:

De meeste jonge ‘remigranten’ lukt het een carrière op te bouwen in Turkije maar voor sommigen is het culturele verschil te groot geworden.

Polat portretteerde enkele van hen, onder meer Deniz Karaman (26), een jonge succesvolle mode-ontwerper en Miyase Yazici (26), apothekersassistente.

De twee presentaties lopen beide van 7 maart tot en met 7 mei 2012

De Schreeuw - Edvard Munch, 1893Een van de vier…
Jan van der HeijdenBrandweerhistoricus Gerard Koppers houdt begin maart…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: