Rijksmuseum en andere instellingen krijgen superdepot in Amersfoort

In Amersfoort komt een groot depot waar objecten van het het Rijksmuseum, Openluchtmuseum, Paleis het Loo en de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed (RCE) gehuisvest kunnen worden. De culturele instellingen hebben hierover deze week afspraken gemaakt met de gemeente Amersfoort.

Het zogenaamde CollectieCentrum Nederland vervangt de bestaande depots van alle betrokken partijen die over diverse locaties verspreid zijn. Het is de bedoeling dat het superdepot in 2020 in gebruik kan worden genomen.

De samenwerkende instellingen hebben een ontwerpteam geselecteerd bestaande uit het Delftse architectenbureau cepezed en de adviesbureaus ABT, Valstar Simonis en Peutz. Cepezed ontwierp eerder onder meer het Eye Collectiecentrum in Amsterdam en het DSM Biotechnology Center in Delft. Jan Pesman, architectenbureau cepezed:

“We zien er enorm naar uit de ‘schatkamer’ van Nederland te ontwerpen. Het CC NL wordt een functioneel en duurzaam gebouw van hoge kwaliteit dat een energie-efficiënte kunstopslag gaat combineren met een inspirerende werkomgeving voor het beheer en behoud van de nationale collectie.”

Het nieuwe gebouw komt in de Amersfoortse wijk Vathorst en moet straks circa 675.000 objecten kunnen herbergen. Hoeveel het superdepot gaat kosten is nog niet bekend.

- advertentie -
Vizir, het laatste paard van Napoleon - cc
Het Legermuseum in Parijs heeft met succes een inzamelingsactie gehouden voor de…
Taco Dibbits. Foto: RVDA
Taco Dibbets volgt Wim Pijbes op als hoofddirecteur van het Rijksmuseum. Het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: