Rijksmuseum komt met ‘kerst-tentoonstelling’

Maria met kind – Adriaen Isenbrant, ca. 1530 (Rijksmuseum)

Het Rijksmuseum Amsterdam toont rond kerst, onder de titel Geschenk uit de hemel, een serie stukken die alles te maken hebben met het kerstverhaal.

Tien schilderijen, die straks onderdeel uitmaken van de opstelling in het nieuwe Rijksmuseum, worden voor het eerst sinds lange tijd getoond. Bijvoorbeeld het schilderij Maria met kind dat is toegeschreven aan de zestiende-eeuwse kunstenaar Adriaen Isenbrant (1490-1551).

Een ander bijzonder schilderij dat getoond wordt is het vijftiende-eeuwse De Heilige Maagschap van de Haarlemse schilder Geertgen tot Sint Jans. Verschillende van de in de tentoonstelling opgenomen schilderijen hebben een intensieve restauratie ondergaan en stralen volgens het Rijksmuseum “als nooit tevoren”.

- advertentie -

Naast schilderijen wordt een aantal beelden getoond die onlangs zijn geschonken aan het Rijksmuseum uit de laatste groteprivéverzameling Middeleeuwse kunst van Nederland. Daartoe behoren een elegante Brusselse Madonna met Christus, een modern aandoende Petrus in berouw en een aardewerken Pietà.

Geschenk uit de hemel is van 14 december 2011 tot en met 5 maart 2012 te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

qurta-rotstekeningen
Een van de tekeningenEen interdisciplinair team van Belgische wetenschappers,…
national-gallery-londen
National Gallery in Londen - Foto: CC/John WinfieldIn 2013…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: