Rijksmuseum krijgt bijzondere Japanse tekeningen

Tekening van Deshima - Foto: Rijksmuseum Amsterdam

Tekening van Deshima – Foto: Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum kan dankzij de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (VVAK) dertien Japanse tekeningen aan de collectie toevoegen.

Detail van de tekening

Detail van de tekening


Het gaat om ontwerptekeningen voor lakwerk, waaronder voor een paneel dat al sinds 1891 in de Rijksmuseumcollectie te zien is. De zeldzame tekeningen doken op bij een veiling in Kyoto (Japan). Conservator Oost-Aziatische Kunst Menno Fitski:

Het is bijzonder dat ontwerptekeningen voor Japans lakwerk boven water komen, maar het is een absoluut unicum dat het gaat om een ontwerp voor een bestaand stuk uit de collectie. De tekening van Deshima is bovendien ook als historisch document belangrijk. Alles is te zien, zelfs de bamboe waterleiding die vanaf de wal het eiland van vers water voorzag.

Bij de ontwerptekeningen (c. 1800-1820) zit een bijzondere afbeelding van het eiland Deshima. Dit eilandje was vanaf 1641 tot en met 1859 een Nederlandse handelspost, en het enige contact tussen de westerse wereld en het afgesloten Japan.

Volgens Jan Maarten Boll, voorzitter van de VVAK, illustreren de tekeningen voor jong en oud hoe kunst uit Azië voor onze geschiedenis van groot belang.

- advertentie -

Een deel van de tekeningen is vanaf half oktober te zien in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum.

Gerelateerde boeken:

Nicolaas Pieneman, Portret van koning Willem II, 1849, Staatsmuseum Hermitage, St. Petersburg
Nicolaas Pieneman, Portret van koning Willem II, 1849,…
Marten Toonder, Avonturen van Tom Poes. Tom Poes ontdekt het geheim van de blauwe aarde, eerste druk, Amsterdam 1941. Collectie Matla, Den Haag
Jan Goeverneur, Avonturen van mijnheer Prikkebeen, 5de druk,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: