Rijksmuseum ontdekt geheim van het blauw van Vermeer

Het schilderij na de restauratie (Rijksmuseum Amsterdam)

Bij het Rijksmuseum Amsterdam is onlangs het meesterwerk Brieflezende vrouw (1663-64) volledig gerestaureerd. Tijdens de restauratie zijn enkele verrassende details ontdekt.

Brieflezende vrouw is een van de vier topstukken van Vermeer uit de collectie van het Rijksmuseum. Het schilderij werd rond 1663 gemaakt. Sinds die tijd heeft het doek allerlei behandelingen ondergaan en die hadden duidelijk hun sporen op het schilderij achtergelaten. Rijksmuseumrestaurator Ige Verslype heeft het werk – onder begeleiding van een internationale commissie van expert – onlangs weer zo veel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke staat.

De restauratie heeft in totaal meer dan een jaar geduurd. De restaurator:

- advertentie -

De grootste verrassingwas te ontdekken hoe het intense blauw van Vermeer tot stand komt. Het blijkt nu dat Vermeer een kopergroene onderlaag aanbracht waardoor je extra diepte krijgt in de kleur. Na het verwijderen van het vergeelde vernis is dit prachtige blauw dan ook in al haar nuances weer zichtbaar.

Het gerestaureerde schilderij van Vermeer is sinds donderdag te zien op een speciale presentatie in het Rijksmuseum. In deze presentatie worden de verschillende stappen in de restauratie getoond en komen verschillende onderzoekstechnieken, zoals infraroodreflectografie en röntgenfluorescentie-scanning, aan bod. Ook wordt duidelijk dat opvallende details die verdwenen waren door het verwijderen van oude overschilderingen weer zichtbaar zijn, zoals de kleine nagels op de zijkant van de stoelbekleding.

Het schilderij maakt al honderdzeventig jaar deel uit van de collectie van het Rijksmuseum. Sinds die tijd heeft de Vermeer in totaal vier lijsten gehad. Deze lijsten zijn in de presentatie te zien. Het museum laat ook zien welke invloed de lijsten hebben gehad op het schilderij. Sinds 1925 heeft het schilderij een Franse vergulde lijst, waarin ze nu nog steeds getoond wordt.


Het werk voor (l) en na (r) de restauratie (Rijksmuseum Amsterdam)


Stedelijk Museum
Stedelijk Museum AmsterdamNa een lange renovatie opent het Stedelijk…
Wandtapijt - Zeeuws MuseumKoningin Beatrix heeft vrijdag in het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: