Rijksmuseum ontvangt schilderij Meindert Hobbema

1 minuut leestijd
Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen - Meindert Hobbema
Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen - Meindert Hobbema

Het Rijksmuseum in Amsterdam voor de Eregalerij een schilderij van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Meindert Hobbema ontvangen. Het museum spreekt van de grootste schenking in de afgelopen vijftig jaar.

Detail van het schilderij (Rijksmuseum Amsterdam)
Detail van het schilderij (Rijksmuseum Amsterdam)


Het gaat om het schilderij ‘Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen’ uit circa 1665. De schenking komt uit de collectie van de in Engeland woonachtige Willem baron Van Dedem. Het topstuk vervult volgens het Rijksmuseum een sleutelrol in de collectie van het Rijksmuseum. Het werk is sinds vrijdag te zien op de Eregalerij.

Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum:

‘Een lange traditie van belangrijke schenkingen aan het Rijksmuseum wordt op het hoogste niveau eer aan gedaan. Een topstuk van Hobbema ontbrak tot nu toe in het Rijksmuseum. Een directeursdroom wordt werkelijkheid.’

Het schilderij van Hobbema toont een bosrijk landschap met een gezelschap met paard en wagen dat langs een paar boerderijen trekt. Figuren aan de kant van de zandweg beantwoorden hun uitbundige gezwaai van de voorbijgangers. Het rijksmuseum:

“Meindert Hobbema, hier op het hoogtepunt van zijn carrière, leerde het schildersvak van Jacob van Ruisdael. Hoewel Hobbema’s landschappen erg lijken op die van zijn leermeester, zijn zij lichter en vrolijker. Boomtoppen strekken zich hoog uit in de lucht en bladeren glanzen in de zon. Opvallend is dat Hobbema zijn bomen van achteren belichtte, wat de voorstelling extra diepte geeft.”

Schenker Willem baron Van Dedem verzamelt al meer dan vijftig jaar zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst. Zijn verzameling wordt gezien als een van de belangrijkste op dit gebied.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×