Rijksmuseum ontvangt schilderij Meindert Hobbema

Het Rijksmuseum in Amsterdam voor de Eregalerij een schilderij van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Meindert Hobbema ontvangen. Het museum spreekt van de grootste schenking in de afgelopen vijftig jaar.

Detail van het schilderij (Rijksmuseum Amsterdam)

Detail van het schilderij (Rijksmuseum Amsterdam)


Het gaat om het schilderij ‘Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen’ uit circa 1665. De schenking komt uit de collectie van de in Engeland woonachtige Willem baron Van Dedem. Het topstuk vervult volgens het Rijksmuseum een sleutelrol in de collectie van het Rijksmuseum. Het werk is sinds vrijdag te zien op de Eregalerij.

Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum:

‘Een lange traditie van belangrijke schenkingen aan het Rijksmuseum wordt op het hoogste niveau eer aan gedaan. Een topstuk van Hobbema ontbrak tot nu toe in het Rijksmuseum. Een directeursdroom wordt werkelijkheid.’

Het schilderij van Hobbema toont een bosrijk landschap met een gezelschap met paard en wagen dat langs een paar boerderijen trekt. Figuren aan de kant van de zandweg beantwoorden hun uitbundige gezwaai van de voorbijgangers. Het rijksmuseum:

- advertentie -

“Meindert Hobbema, hier op het hoogtepunt van zijn carrière, leerde het schildersvak van Jacob van Ruisdael. Hoewel Hobbema’s landschappen erg lijken op die van zijn leermeester, zijn zij lichter en vrolijker. Boomtoppen strekken zich hoog uit in de lucht en bladeren glanzen in de zon. Opvallend is dat Hobbema zijn bomen van achteren belichtte, wat de voorstelling extra diepte geeft.”

Schenker Willem baron Van Dedem verzamelt al meer dan vijftig jaar zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst. Zijn verzameling wordt gezien als een van de belangrijkste op dit gebied.

Beatles-dossier Beeld en GeluidHet is woensdag exact vijftig…
Rolling Stones in ScheveningenOp 8 augustus 1964 gaven…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: