Rijksmuseum organiseert symposium over jaren ’60

Aat Veldhoen, Robert Jasper Grootveld en Netty Dagevos, rotaprent, 1964 (Rijksmuseum, detail)

Aat Veldhoen, Robert Jasper Grootveld en Netty Dagevos, rotaprent, 1964 (Rijksmuseum, detail)

In samenwerking met Beeld en Geluid en EYE Filmmuseum organiseert het Rijksmuseum op 12 september een publiekssymposium over de jaren zestig. Tijdens het symposium zijn veel niet eerder vertoonde beelden te zien. Daarnaast zijn er onder meer interviews met ooggetuigen, columns en lezingen. Freek de Jonge, Wim T. Schippers, Louis van Gasteren, James Kennedy en vele anderen blikken terug op de Nederlandse maatschappelijke omwentelingen van de jaren zestig.


In de zomer van 1964, nu vijftig jaar geleden, stond Nederland aan de vooravond van een revolutie. Het Rijksmuseum:

Het land werd beroemd als progressief laboratorium van vrije liefde, drugs, maar ook van nieuwe vormen van kunst. Kunst moest een happening zijn, niet een schilderij aan de museummuur, maar op straat, voor iedereen.

Het symposium, getiteld Laboratorium Holland 1955-1970, valt samen met een nieuwe tentoonstelling van zogeheten ‘rotaprenten’ van kunstenaar Aat Veldhoen (1934) en van ‘provo’-kunst van Luuks Laboratorium in de presentatie van de Twintigste Eeuw in het Rijksmuseum.

Het symposium biedt een terugblik van Freek de Jonge en interviews door Aukje Holtrop met bekende ooggetuigen van de jaren zestig: Wim T. Schippers en Louis van Gasteren. Verder wordt onder meer de experimentele film Gyromorphosis (1957) vertoond. In schrijven voor het symposium kan via rijksmuseum.nl/nl/laboratorium. Kaarten kosten 35 euro (studenten betalen 25 euro).

- advertentie -
Gone with the wind (1939)
Filmmuseum EYE in Amsterdam brengt eind dit jaar de filmklassieker Gone With…
Baliemvallei, 1961 (© Erven C.J. Schneider)Het Indisch Herinneringscentrum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: