Rijksmuseum Schiphol toont ‘golden girls’

Isaack Luttichuys, Portret van een jonge vrouw, mogelijk Susanna Reael, 1656

Het Rijksmuseum presenteert vanaf 7 september in zijn dependance op Schiphol een serie zeventiende-eeuwse vrouwenportretten.

In de depance is de komende maanden een kleine portrettengalerij te zien van negen welgestelde en vooraanstaande ‘modellen’ uit de Gouden Eeuw. De vrouwen lieten zich portretteren door bekende schilders als Frans Hals, Caesar van Everdingen, Isaack Luttichuys en Bartholomeus van der Helst. Het Rijksmuseum:

IJdelheid is van alle tijden. Ook in de zeventiende eeuw wilden de vrouwen en meisjes er op hun best uitzien, zeker wanneer zij in een portret vereeuwigd werden. De schilder gaf zijn model zo aantrekkelijk mogelijk weer en probeerde haar tegelijk treffend te karakteriseren. Grote zorg werd besteed aan het schilderen van luxe en modieuze kleding en gedetailleerdKlik voor een vergroting

Bartholomeus van der Helst, Ludolf Bakhuysen, Geertruida den Dubbelde (1647-84). Echtgenote van Aert van Nes, 1668

weergegeven sieraden.

Met een portretopdracht kon iemand zijn status bevestigen. Wie geld had om zich te laten portretteren behoorde dan ook tot de welgestelde klasse. De geportretteerde vrouwen dankten hun positie vaak aan de hoge functie van hun echtgenoot of waren van voorname komaf.

- advertentie -

Soms vervulden vrouwen ook zelf een vooraanstaande rol in de maatschappij. Een voorbeeld daarvan is Maria van Oosterwijck. Zij was een van de weinige succesvolle vrouwelijke bloemschilders uit de zeventiende eeuw die de kans kreeg om zich te onderscheiden binnen de vooral mannelijke kunstwereld.

Het Rijksmuseum Schiphol is te vinden op de Holland Boulevard, in het gebied achter de paspoortcontrole, en is dagelijks gratis te bezoeken. De tentoonstelling Dutch Girls is te zien van 7 september tot en met 12 december 2011.

Scheepvaartmuseum Amsterdam - Foto: CC/Ricardo LiberatoDe officiële heropening van…
Het Parijs van Eugène Atget - Foto: Nederlands FotomuseumIn…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: