Rijksmuseum toont gevel Kasteel van Breda

Foto: Rijksmuseum

Foto: Rijksmuseum

In de vernieuwde Philipsvleugel van het Rijksmuseum is vanaf volgende maand weer een muur van het Kasteel van Breda van graaf Hendrik III van Nassau te bewonderen. De muur, die dateert uit het tweede kwart van de zestiende eeuw, maakte deel uit van het stallencomplex van het kasteel, een van de vroegste gebouwen in de Italiaanse renaissance stijl in de Nederlanden.

Graaf Hendrik III van Nassau

Graaf Hendrik III van Nassau

Het Kasteel van Breda was het stamslot van de Nassau’s én het eerste Renaissance-paleis dat in Noord-Europa werd gebouwd. Met de komst van Graaf Hendrik III van Nassau, kamerheer van keizer Karel V, werd het gebouw uitgebreid met onder meer stallen, een kaatsbaan en een hoveniers- en stalmeesters-woning. Het paleis werd eind negentiende eeuw verbouwd waarbij een deel van de gevelmuur van de stallen werd gesloopt en overgebracht naar het Rijksmuseum. De gevel werd door architect Pierre Cuypers in 1888 geïntegreerd in een buitenmuur van de huidige Philipsvleugel, die later binnenmuur werd toen die vleugel werd uitgebreid.

De 20 meter lange muur is 3,5 meter breed en rijk versierd met zandstenen elementen (zuilen en bogen), ramen en deuren. De gevel maakt onderdeel uit van het nieuwe entreegebied van de Philipsvleugel dat werd vormgegeven door Cruz en Ortiz, ook architecten van de vernieuwing van het hoofdgebouw. Hij is recentelijk gereinigd en gerestaureerd.

Vaas met rode klaprozen en madeliefjes - Vincent van Gogh, 1890 (Sotheby's)
Bij veilinghuis Sotheby's in New York wordt volgende maand een stilleven geveild…
Wernher von Braun
Geboorte van de Melkweg - Peter Paul Rubens"Outer…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: