Rijksmuseum toont originele Nova Zembla-objecten

Prent uit het reisverslag van Gerrit de Veer

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont vanaf 22 november ongeveer vijfenzeventig originele objecten afkomstig van Nova Zembla. De objecten werden in 1597 op het eiland achtergelaten nadat Willem Barentsz daar met zijn bemanning had overwinterd.

De voorwerpen lagen bijna drie eeuwen lang, van 1597 tot 1872, op het eiland in de Noordelijke IJszee. Toen ze werden teruggevonden bleken ze opmerkelijk goed te zijn bewaard. Het Rijksmuseum toont binnenkort onder meer wapens, handelswaar,- advertentie -

Inktpot die op Nova Zembla is gevonden – Foto: Rijksmuseum

persoonlijke bezittingen en gereedschap.

In de tentoonstelling, getiteld Nova Zembla in het Rijksmuseum, is bijvoorbeeld een hellebaard te zien

Hellebaard die door de bewoners van het Behouden Huys is gebruikt – Foto: Rijksmuseum

waarmee hongerige ijsberen werden bevochten.

Ook toont het museum gereedschap waarmee de bemanning het beroemde Behouden Huys bouwde. Jan de Hond, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum:

Ik denk dat het voor zowel volwassenen als kinderen enorm spannend is om de échte wapens van deze helden te zien. Het is een periode uit onze geschiedenis die spreekt tot de verbeelding en die door de film Nova Zembla weer tot leven komt – overigens gaan wij door QR-technologie daar ook actief op inspelen.

Het Rijksmuseum bezit in totaal ongeveer tweehonderd objecten uit Nova Zembla.

Naast de originele voorwerpen wordt in de tentoonstelling ook een nieuwe werk getoond van de Britse kunstenares Sián Bowen (1959). Zij liet zich bij het maken van dit werk inspireren door prenten die ook op Nova Zembla werden gevonden.

De Nova Zembla-opstelling is tot en met 27 februari 2012 in het Rijksmuseum te zien

Foto: FotomuseumHet Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft een permanente…
Scheepvaartmuseum Amsterdam - Foto: CC/Ricardo LiberatoHet Scheepvaartmuseum in Amsterdam…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: