Rijksmuseum toont zelfportretten Rembrandt en Degas

Degas’ ‘Zelfportret met zachte hoed’ (1857-1858) & Rembrandts ‘Zelfportret als jonge man’ (1629) – Klik voor een vergroting

In het Rijksmuseum in Amsterdam zijn de komende maanden portretten van de jonge kunstenaars Rembrandt van Rijn en Edgar Degas te zien. Tijdgenoten zijn het niet, maar er zijn volgens het museum wel degelijk parallellen.

De Franse impressionistische kunstenaar Edgar Degas (1834-1917) liet zich onder meer inspireren door de oude meester Rembrandt van Rijn (ca. 1606-1669). Het Rijksmuseum heeft naar aanleiding van dat gegeven een tentoonstelling samengesteld over de invloed van Rembrandt op Degas.- advertentie -

Edgar Degas, Zelfportret in schilderskiel, ca 1855 – © Metropolitan

Het Rijksmuseum:

De zelfportretten tonen de kunstenaars op ongeveer 23-jarige leeftijd, toen ze beiden aan het begin van een illustere carrière stonden. Degas bevond zich op dat moment in Rome, waar hij studies maakte van onder andere oude meesters en raakte hier geïnspireerd door de etsen van de meester. Dit blijkt met name uit zijn experimenten met verschillende houdingen en het in die tijd al door velen geroemde gebruik van licht en schaduw.

Degas’ zelfportretten die voor de tentoonstelling zijn samengebracht, zijn volgens het museum “zelden bij elkaar getoond”. Ze zijn onder meer afkomstig uit de collecties van het Metropolitan in New York, The National Gallery of Art in Washington en The Getty Museum in Los Angeles.

Jenny Reynaerts, senior conservator achttiende en negentiende eeuw over de tentoonstelling:

De tentoonstelling Rembrandt-Degas nodigt je uit om goed te kijken en te vergelijken. En er is heel veel te zien! Vingerafdrukken van Degas bijvoorbeeld, en krassen met de achterkant van het penseel bij Rembrandt. En vooral kijk je door Degas’ ogen naar Rembrandt, en zie je steeds weer nieuwe dingen.

De tentoonstelling, getiteld Rembrandt & Degas, is nog tot 23 oktober te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Promotievideo bij de tentoonstelling:

Röntgenafbeelding van een detail van het altaarstuk
Detail van een IRR-opname van het paneel 'Tronende Christus'Het…
Marianne Breslauer, Ruth von Morgen, Berlijn 1934 © Marianne…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: