Rijksmuseum Twenthe blij gemaakt met dode zwaan

Het Mauritshuis in Den Haag heeft het vroeg achttiende-eeuwse stilleven ‘Dode zwaan’ van Jan Weenix (1642-1719) in langdurig bruikleen gegeven aan Rijksmuseum Twenthe. Het stilleven werd in 1821 door het Mauritshuis aangekocht als tegenhanger voor De stier van Paulus Potter.

De schilderijen hingen destijds heel dicht tegen elkaar, maar tegenwoordig vindt het museum het werk van Weenix te fors voor de intieme zalen. Daarom heeft Dode zwaan een nieuw thuis gekregen in Enschede.

Het werk is de komende tijd te zien in samenhang met hedendaags werk van de Rotterdamse kunstenares Silvia B. (1963). Rijksmuseum Twenthe:

“Haar piëta ‘M. & J.’ en de twee saters ‘Vino’ en ‘Valentino’ creëren samen met de levenloze, maar sensuele zwaan een scène waarin de bezoeker geconfronteerd wordt met datgene wat er rest na de jacht: het verdriet om de dood en de herinnering aan het genoegen van het bacchanaal.”

Zaaloverzicht Sylvia B en Jan Weenix

Zaaloverzicht Sylvia B en Jan Weenix

Vier Poolse verzetsstrijders in Auschwitz
De Tweede Wereldoorlog is onlosmakelijk verbonden met de concentratiekampen en de miljoenen…
Het meisje met de parel van Johannes Vermeer
Johannes Vermeer is een bekende kunstschilder uit de Gouden Eeuw. Hij werd…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: