Rijksmuseum vertelt geschiedenisverhalen

Nachtwacht, 1642 – Rembrandt

Conservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum in Amsterdam zijn tijdens de Maand van de Geschiedenis geregeld in het museum aanwezig om bezoekers te vertellen over de historie van bepaalde objecten.

Oktober is Maand van de Geschiedenis in Nederland. Gedurende de hele maand presenteren honderden culturele instellingen tentoonstellingen en activiteiten. Het Rijksmuseum in Amsterdam komt naar aanleiding van de Maand met een serie geschiedenisverhalen.

Conservatoren Geschiedenis

- advertentie -Beeldenstorm in een kerk, 1630 – Dirck van Delen

zullen iedere vrijdag om 14:00 uur in de Philipsvleugel vertellen over een bepaald object. Zo zal conservator Harm Stevens aankomende vrijdag bijvoorbeeld vertellen over de Nachtwacht als militair tafereel. Stevens zal in een half uur tijd onder meer vertellen over de kleding van de Amsterdamse schutterij en ingaan op de rol van de schutterij in het zeventiende-eeuwse Amsterdam.

Ook op donderdagen zullen er geregeld geschiedenisverhalen verteld worden.

Wetenschappelijk medewerker geschiedenis Daniël Horst is donderdag 13 oktober bijvoorbeeld in het museum aanwezig om te vertellen over het bekendste schilderij van Dirck van Delen (ca. 1605-1671): Beeldenstorm in een kerk, 1630. Een uniek schilderij omdat er maar heel weinig afbeeldingen bestaan van de Beeldenstorm. Daniël Horst zal in het museum vertellen over de geschiedenis van het schilderij en de zeventiende-eeuwse context waarin het ontstond.

Enkele andere onderwerpen die tijdens de Maand van de Geschiedenis aan bod komen zijn de Zielenvisserij, de Slag bij Gibraltar en ‘stedelijke trots en landsbelang’. Bezoek voor het volledige programma de website van het Rijksmuseum.

nieuw-land-batavia-schipbreuk-gr
Baardmankruik, bruikleen Western Australian Museum - Foto: Nieuw LandVerschillende…
paleis-loo-oranjesouvenirs-1-gr
Oranje Boven, Oranjesouvenirs, Kop en schotel met portret Wilhelmina…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: