Rijksmuseum verwerft 17de-eeuwse globebokalen

Foto: Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft twee zeventiende-eeuwse zilveren globebokalen aan de collectie toegevoegd. Het museum heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Volgens het Rijksmuseum gaat het om hoogtepunten in de Europese edelsmeedkunst en zijn de globebokalen onder meer bijzonder omdat ze de ontdekkingen van de Nederlandse zeevaarders en astronomen in de Gouden Eeuw laten zien. Dirk Jan Biemond, conservator edele metalen van het Rijksmuseum:

Deze aanwinst is éénFoto: Rijksmuseum

van de absolute hoogtepunten uit mijn leven als conservator. Zelden is het mogelijk om aan de al zo rijke verzameling buitenlandse hoogtepunten van het museum een voorwerp toe te voegen, dat in kwaliteit en uitwerking de concurrentie aan kan. Een extra dimensie is dat ze hebben toebehoord aan de negentiende-eeuwse bankiersfamilie De Rothschild, die juist om hun zilver wereldberoemd waren.

Rond 1600 maakte de wetenschap van de cartografie een geweldige ontwikkeling door. Nederlandse ontdekkingsreizigers als Willem Barentsz en Cornelis de Houtman speelden hierbij een cruciale rol. Zij verkenden het Noordelijk en het Zuidelijk halfrond en hun ontdekkingen werden in Amsterdam in kaart uitgebracht. Op de globes zijn hier de sporen van terug te vinden. Zo staat Barentsz’ naam en het jaar waarin hij de Noordelijke IJszee verkende op de aardglobe vermeld.

De bokalen hebben de vorm van een knielende figuur met een globe op het hoofd. Ze zijn gemaakt door de Duitse beeldhouwer en zilversmid Christoph III Ritter.

Momenteel worden ze geëxposeerd in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. In het nieuwe Rijksmuseum krijgen ze later een plek in een zaal die gewijd is aan de Europese schatkamertraditie.

Foto: SpoorwegmuseumSamen met het Scheermuseum in Bakhuizen heeft het…
Fokker Spin - Foto: AviodromeLuchtvaart-themapark Aviodrome in Lelystad staat…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: