Rijksmuseum verwerft bijzonder sculptuur

Het aangekochte sculptuur

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft recent een bijzonder zestiende-eeuws sculptuur aangekocht.

Het gaat om een sculptuur van de hand van Tommaso Porlezza Della Porta. Deze Italiaanse meester maakte het terracotta beeld als schaalmodel voor een levensgroot marmeren beeld dat werd gemaakt voor het Santa Casa in Loreto. Deze zogenaamde Basiliek van het Heilig Huis werd in de zestiende eeuw gebouwd rond de restanten van wat men sinds de Middeleeuwen beschouwde als het geboortehuis van Maria.Veel grote kunstenaars werken in de zestiende eeuw mee aan de bouw van deze basiliek, waaronder dus Tommaso Porlezza Della Porta. Het aangekochte beeld is een voorstudie in terracotta en toont een zittende Bileam, een oudtestamentische profeet. Het beeld werd gemaakt tussen 1576 en 1578 en ademt volgens het Rijksmuseum “heel sterk de geest van het genie Michelangelo”.

- advertentie -

De aanwinst is van 22 februari tot en met 4 april 2011 te zien in de aanwinstenzaal van het Amsterdamse museum.

van-gogh-strip-verhaegen
Afb: Still YouTubeAan het grote aantal publicaties over Vincent…
Het schilderij van havenschilder Mastenbroek dat onlangs opdook bij Tussen Kunst en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: