Rijksmuseum verwerft tekening Rembrandts leermeester


De tekening van Pieter Lastman


Het Rijksmuseum Amsterdam heeft tijdens een veiling Oude Meesters van Christie’s in Londen een bijzondere tekening aangekocht. De tekening is gemaakt door Rembrandts leermeester: Pieter Lastman.

De tekening in pen en bruine inkt, is een gezicht op de ruïnes op het Forum van Nerva in Rome en is gemaakt in 1606, het geboortejaar van Rembrandt.

- advertentie -

Lastman werkte kort in Italië, maar uit deze periode is bijna niets bewaard gebleven. Het Rijksmuseum heeft de tekening kunnen kopen dankzij de BankGiro Loterij.

Jane Turner, hoofd Rijksprentenkabinet:

Wij zijn heel blij dat we deze uitzonderlijke tekening hebben weten te verwerven voor het Rijksmuseum. De tekening, ontdekt door het voormalige hoofd Rijksprentenkabinet, Peter Schatborn, is een van de twee enige Italiaanse landschapstekeningen van Lastman die in de wereld bekend zijn.

Er is ruim 145.000 pond voor de tekening betaald, omgerekend is dat ongeveer 182.000 euro.

frans-hals-museum-steilleven-van-schooten
Het aangekochte stillevenHet Frans Hals Museum in Haarlem heeft…
Letterkundig MuseumHet Letterkundig Museum in Den Haag heeft naar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: