Rijksmuseum verwerft terracotta ‘Mater Dolorosa’

Anoniem, Maria als Mater Dolorosa (ca. 1500-1510) – Rijksmuseum

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft een bijzondere aankoop gedaan voor de nieuwe opstelling van het museum. Het gaat om een levensechte Vlaamse terracotta buste van de treurende Maria (ca. 1500-1510), een zogenaamde Mater Dolorosa.

Het werk is aangekocht met gelden van de BankGiro Loterij en vanaf woensdag te zien in de ‘kerst-tentoonstelling’ van het Rijksmuseum, getiteld Geschenk uit de hemel.

Behalve de Mater Dolorosa worden op de tentoonstelling nog een aantal Gotische beelden gepresenteerd, alsmede enkele onlangs gerestaureerde Middeleeuwse schilderijen. De beeldhouwwerken betreffen aanwinsten die in de afgelopen jaren door schenkingen zijn verworven en die nu voor het eerst worden getoond. Daartoe behoren een elegante Brusselse Madonna met Christus, een modern aandoende Petrus in berouw en een aardewerken Pietà.

- advertentie -In de expositie worden verder tien schilderijen getoond, waaronder het schilderij Maria met kind dat is toegeschreven aan de zestiende-eeuwse kunstenaar Adriaen Isenbrant (1490-1551).

Een ander bijzonder schilderij dat getoond wordt is het vijftiende-eeuwse De Heilige Maagschap van de Haarlemse schilder Geertgen tot Sint Jans.

Video over de verworven ‘Mater Dolorosa’

De tentoonstelling Geschenk uit de hemel is van 14 december 2011 tot en met 5 maart 2012 te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

De wijn van het Sint-Maartensfeest - Pieter Bruegel de…
Isidor Kaufmann, Portret van een joodse jongen, ca. 1900…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: