Rijksmuseum werkt samen met Metropolitan-museum

Het Rijksmuseum heeft deze week twee overeenkomsten gesloten met Amerikaanse musea ter “stimulering van innovatief wetenschappelijk onderzoek naar conservering en restauratie van kunstwerken”. De komende vijf jaar wordt er samengewerkt met The Metropolitan Museum in New York en The J. Paul Getty Trust in Los Angeles.

De overeenkomst is gesloten in bijzijn van cultuurminister Jet Bussemaker die spreekt van een “bijzondere samenwerking”.

“Het maakt nieuwe toepassingen mogelijk waardoor we ons nationaal en werelderfgoed beter kunnen begrijpen, behouden en visualiseren.”

De bewindsvrouw is op dit moment in de Verenigde Staten voor een bezoek aan New York, Los Angeles en San Francisco, waar ze verschillende culturele instellingen, technologiebedrijven en kennisinstellingen bezoekt.

The J. Paul Getty Trust en The Netherlands Institute for Conservation, Arts and Science (NICAS) hebben een Memorandum (MOU) opgesteld waarbij samenwerking tussen de instituten internationaal onderzoek mogelijk maakt op het gebied van natuurwetenschap en de kunsthistorische bestudering van kunstvoorwerpen. Dit project ‘Computing in art history and heritage conservation’ wordt geleid door professor Robert G. Erdmann, senior scientist bij het Rijksmuseum en Hoogleraar Conservation aan de Universiteit van Amsterdam.

- advertentie -
Louis-Gabriel Moreau (1740-1808), Luchtballon boven Saint-Germain, ca. 1783. Gouache; 11,5 x 16, 8 cm, aangekocht bij Emanuel von Baeyer London
Teylers Museum heeft op de kunstbeurs TEFAF een afbeelding gekocht waarop een…
Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen
Vanaf half juni zijn op Paleis Het Loo 45 bijzondere Delfts blauwe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: