Rijkssubsidie maakt restauratie Woudagemaal mogelijk

Woudagemaal bij Lemmer – Foto: RCE

Dankzij een rijkssubsidie van bijna 1,9 miljoen euro kan het Woudagemaal bij Lemmer gerestaureerd worden. Het Woudagemaal is een van de negen Nederlandse werelderfgoederen.

Woensdag werd een begin gemaakt met de restauratie. De eerste vloeddeur van het 1920 daterende gemaal werd toen gelicht. De deur gaat naar een restauratiebedrijf voor verder onderzoek. Na dit onderzoek zal er een plan gemaakt worden voor de restauratie van alle acht vloeddeuren.

Het ir. D.F. Woudagemaal dateert uit 1920 en is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

- advertentie -Het gemaal is vernoemd naar Dirk Frederik Wouda (1880-1961), een voormalig hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat van Friesland. Deze Woude ontwierp het gemaal in de stijl van de Amsterdamse School. De schoorsteen van het gemaal is maar liefst zestig meter hoog.

Bij extreem hoge waterstanden brengt Waterschap Friesland de ‘stoomkathedraal’ tot leven om in enkele dagen een geweldige hoeveelheid overtollig water uit de Friese boezem naar het IJsselmeer te pompen. Gerard Troost, specialist molens en waterbouwkundige werken bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE):

Je kunt de aanstaande restauratie vergelijken met die van de molens in Kinderdijk, ook Unesco werelderfgoed. Veel gebreken onder water komen overeen en omvang en kosten zijn vergelijkbaar.

De komende tijd zullen niet alleen de vloeddeuren van het gemaal gerestaureerd worden. Ook de (onder water) restauratie van metsel- en betonwerk (machinehal inclusief machinerie) is van start gegaan.

De restauratie wordt mogelijk gemaakt door geld uit de Restauratieregeling monumenten 2010 en 2011 voor grootschalige projecten. Het is de laatste beschikking volgens de restauratieregeling, waarvoor in totaal 46 miljoen euro beschikbaar was gesteld.

Still uit de videoDe Socialistische Partij (SP) heeft een…
Simon VestdijkEr komt in Doorn een levensgroot bronzen beeld…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: