Rijksuniversiteit betrokken bij tentoonstelling Dode Zee-rollen

Fragment met een tekst uit Jesaja

De Rijksuniversiteit Groningen ondersteunt het Drents Museum in Assen bij de grote tentoonstelling over de Dode Zee-rollen die vanaf de zomer van 2013 in het museum te zien is. De twee partijen ondertekenen dinsdag een samenwerkingsovereenkomst.

De universiteit gaat het Drents Museum ondersteunen met inhoudelijke kennis en ervaring, luidt het in een verklaring. Mladen Popović, directeur van het Qumran Instituut van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, wordt gastconservator.

In die functie wordt hij eindverantwoordelijk voor de inhoudelijke vormgeving van de tentoonstelling.

- advertentie -

De Dode Zee-rollen worden beheerd door de Israëlische Autoriteit voor Antiquiteiten (IAA). De eerste manuscripten werden in 1947 bijtoeval ontdekt door de Bedoeïne-herder Mohammed ed-Dib die bij Qumran op zoek was naar een verdwaald schaap. De teksten zijn geschreven in het Hebreeuws, Aramees en Grieks en dateren uit de periode van ongeveer 250 voor Christus tot ongeveer 50 na Christus. Ze zijn van groot belang voor de kennis over het ontstaan van de tekst van het Oude Testament.

Het Drents Museum is drie jaar bezig geweest om de expositie naar Nederland te halen. Eind 2011 verleende de IAA uiteindelijk toestemming. Het museum hoopt dat de tentoonstelling (2 juli 2013 t/m 5 januari 2014) ongeveer 200.000 bezoekers zal trekken.

De Laurenskerk in Rotterdam | Foto: Hajo Piebenga -…
Eén van de ontdekte tekeningen (Vliegende Putto) - Afb:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: