Ring van Jeanne d’Arc terug in Frankrijk

Een ring die eigendom zou zijn geweest van de Franse heldin Jeanne d’Arc is voor 390.000 euro gekocht door een Frans historisch themapark. De ring keert hierdoor na 600 jaar weer terug naar Frankrijk.

Doosje waarin de ring is bewaard  (TimeLine Auctions)

Doosje waarin de ring is bewaard (TimeLine Auctions)

Jeanne d’Arc werd geboren als eenvoudig meisje, maar wist het uiteindelijk te schoppen tot legeraanvoerder in de Honderdjarige Oorlog. Vanwege vermoedens van hekserij vond ze een vroegtijdige dood.

Volgens de overlevering moest ze haar ring kort voor haar executie in 1431 afstaan. Jeanne d’Arc zou de ring van haar ouders hebben gekregen voor haar eerste communie. De inscripties op de ring (IHS en MAR) staan voor ‘Christus’ en ‘Maria’.

Dat het werkelijk om de ring van Jeanne d’Arc gaat is nooit onomstotelijk vastgesteld. Volgens veilinghuis Timeline Auctions werd de ring te koop aangeboden door de zoon van James Hasson, een Franse arts die in de Tweede Wereldoorlog naar Engeland kwam.

- advertentie -

Het historische themapark Puy du Fou dat de ring kocht, bevindt zich in Les Epesses in het westen van Frankrijk en trekt jaarlijks zo’n twee miljoen bezoekers. Het park gaat de ring vanaf begin april tonen aan het publiek.

Twintig tekenaars maken een eigentijdse versie van het Utrechts Psalter, het beroemde…
Middeleeuwen Symposium 2016
De Late Middeleeuwen vormen een fascinerende en dynamische periode die soms verrassende…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: