RKD op zoek naar laatste deel aankoopbedrag archief Jef Van der Veken

Paneel van de Rechtvaardige Rechters door Jef Van der Veken

Paneel van de Rechtvaardige Rechters door Jef Van der Veken

Het Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis (RKD) heeft de hand weten te leggen op het archief van de bekende Belgische schilder-restaurateur Jef Van der Veken (1872-1964). Om het laatste deel van het aankoopbedrag binnen te halen, heeft het instituut een crowdfundingactie opgezet.

Jef Van der Veken is vooral bekend om zijn kopie van het paneel van de Rechtvaardige Rechters van het vijftiende-eeuwse altaarstuk Lam Gods. Het origineel werd in 1934 gestolen. Omdat het paneel nooit werd teruggevonden, maakt de kopie door Van der Veken tot op de dag van vandaag deel uit van het altaarstuk.

De Belg was berucht om de vele vervalsingen die hij maakte naar Vlaamse primitieven, maar werd daarnaast bewonderd om zijn grote vakkundigheid als restaurator. Het RKD:

Het archief van Van der Veken biedt een onthullend kijkje in de keuken van de vakman. Het is daarom van groot belang dat dit archief behouden blijft voor nader onderzoek. Helaas ontbreekt nog een klein gedeelte van het aankoopbedrag

Volgens het RKD is Van der Vekens archief van van groot belang voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse en Belgische restauratiegeschiedenis. Om het archief in zijn geheel in bezit te krijgen is een crowdfundingactie opgezet. Wie meer dan duizend euro doneert maakt kans op een bezoek aan het restauratieatelier in Gent waar het Lam Gods momenteel wordt gerestaureerd. Kleinere schenkingen worden onder meer beloond met reproducties, een bezoek aan het RKD en ansichtkaarten.

- advertentie -

Bezoek de RKD-website voor meer informatie.

Promotievideo voor de crowdfundingactie

Mengoldschrijn van Godfried van Hoei - cc
In het stroomgebied van de Maas, meer bepaald in het voormalig Prinsbisdom…
Oranjezaal op Google Street View
De beroemde Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch is sinds deze week…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: