RMO verwerft eeuwenoud portretbeeld uit Cyprus

RMO verwerft eeuwenoud portretbeeld uit Cyprus - Foto: RMO

RMO verwerft eeuwenoud portretbeeld uit Cyprus – Foto: RMO

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een kostbaar kalkstenen mannenportret uit de vijfde eeuw voor Christus aangekocht. Het portret is afkomstig van Cyprus en volgens het museum van zeldzaam hoge kwaliteit.

Het museum betaalde 200.000 euro voor het beeld. Het kon de grote aankoop mede doen dankzij steun van de Vereniging Rembrandt (80.000) en de BankGiro Loterij (60.000). De overige 60.000 euro financierde het museum uit eigen middelen.


Het portret is tijdelijk te bewonderen in de centrale hal van het museum en krijgt in 2015 een prominente plek in de te vernieuwen Griekse afdeling.

Griekse archaïche beeldhouwkunst

Volgens het RMO zijn in Europa zijn voorbeelden van Griekse archaïche beeldhouwkunst (6de-5de eeuw v.Chr.) van vergelijkbare kwaliteit alleen te vinden in de collecties van het British Museum en het Louvre.

- advertentie -

Het portret maakte ooit deel uit van een levensgroot staand beeld. Waarschijnlijk stond het opgesteld bij een tempel of heiligdom, en was het een geschenk voor de godheid die daar werd aanbeden. Vanwege de grote afmetingen was het een kostbaar beeld. De schenker behoorde volgens kenners tot een van de aanzienrijke families van het vijfde-eeuwse Cyprus. In die periode stond het eiland onder bewind van de Perzen, die naast hun gezag ook hun beeld- en vormentaal meenamen naar het Griekse eiland.

Naast de typische Grieks-Archaïsche stijlkenmerken zoals de amandelvormige ogen en glimlachende mond, heeft het een gestileerde golvende baard en een kapsel volgens de mode van het Perzische hof.

Via een Franse archeologische expeditie in Cyprus kwam het portret in de jaren zestig van de negentiende eeuw terecht in het Louvre. Vervolgens werd het in 1870 geschonken aan de Fransman Hector-Martin Lefuel (1810-1880), als dank voor zijn werk als architect bij de restauratie van Louvre. In 2003 is het kunstwerk door de erven Lefuel ter veiling aangeboden.

Mondriaan FondsMusea die samenwerken komen in aanmerking voor…
De marmeren schoorsteenmantel van Giovanni Battista Piranesi -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: