Robert Moog (1934-2005) – Amerikaanse instrumentenmaker

Het is woensdag 78 jaar geleden dat de beroemde Amerikaanse instrumentenmaker Robert Moog werd geboren. Google staat bij die gebeurtenis stil met een interactieve doodle.

Doodle voor Robert Moog

Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 78ste geboortedag van Robert Moog (1934-2005) is het traditionele logo woensdag vervangen door een afbeelding van een van de uitvindingen van de Amerikaan: de Moog synthesizer. De doodle is zeer interactief. Er kan niet alleen een muziekje mee gespeeld worden, het muziekje kan ook opgenomen en eventueel doorgestuurd worden.

Robert Moog is niet de uitvinder van de synthesizer maar zonder hem was de synthesizer waarschijnlijk niet zo populair geworden. De Amerikaan was een pionier op het gebied van de ontwikkeling van elektronische muziekinstrumenten.

Theremin

Logo van Moog Music

Logo van Moog Music

Eind jaren veertig begon Moog het ontwikkelen van de theremin. Dit instrument kon bespeeld worden door de afstand tussen de handen en twee antennes te vergroten of verkleinen. Het was in 1919 uitgevonden door de Rus Léon Theremin en leidde indirect ook tot de ontwikkeling van synthesizers.

- advertentie -

Moog werd bekend met de naar hem vernoemde Moog-synthesizers. Deze werden zo populair dat de naam Moog bijna het synoniem werd van de synthesizer. De synthesizer brak eind jaren zestig definitief door dankzij het album Switched-On Bach van de Amerikaanse componiste Wendy Carlos. Op dit klassieke album, dat een groot commercieel succes werd, was veel gebruik gemaakt van de Moog-synthesizer.

Meer muziekgeschiedenis
CD: Tribute to Robert Moog

Robert Moog memories

Zanger Robin Gibb tijdens een optreden bij het AVRO-programma…
Klaas Carel Faber (Still EenVandaag)
Oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber is donderdag op 90-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: