Rode Kruis draagt WOII-archief over aan Duitsland

Rode Kruis draagt WOII-archief over aan Duitsland

Het Internationale Rode Kruis draagt een groot oorlogsarchief over aan Duitsland. Het gaat om het archief van de zogenaamde International Tracing Service met informatie over mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werden vervolgd en vermist raakten.

De International Tracing Service werd in 1943 opgericht en probeerde voor miljoenen families informatie boven tafel te krijgen over mensen die tijdens de oorlogsjaren vermist raakten. Het archief is enorm.


Het gaat volgens het Rode Kruis om meer dan vijftig miljoen documenten over ongeveer 17,5 miljoen mensen die door de nazi’s werden vervolgd. De stukken bevatten onder meer informatie over kampgevangenen, dwangarbeiders en verdreven personen.

Het beheer van het archief wordt nu overgedragen aan de Duitse federale archiefdienst in Bad Arolsen. Het archief was daar al gevestigd. Het Rode Kruis blijft wel betrokken bij het archief. Als er nieuwe informatie binnenkomt over vermiste personen dan wordt die overgedragen aan de Duitse archivarissen.

Het ITS-archief is het grootste archief ter wereld met gegevens over de misdaden en slachtoffers van het naziregime.

Bunker op TerschellingVier bunkercomplexen op de Waddeneilanden worden de…
Anne Frank - Afb: Talent UnitedIn Duitsland wordt gewerkt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: