Romantische Russische en Nederlandse schilderkunst in Teylers Museum

Anton Ivanovitsj Ivanov, Het oversteken van de Dnjepr door Nikolaj Vasiljevitsj Gogol (1845), collectie Tretjakov Galerij, Moskou

Anton Ivanovitsj Ivanov, Het oversteken van de Dnjepr door Nikolaj Vasiljevitsj Gogol (1845), collectie Tretjakov Galerij, Moskou

Aankomende vrijdag opent in Teylers Museum in Haarlem de tentoonstelling De Romantische ziel. Schilderkunst uit Rusland en Nederland. De tentoonstelling staat in het teken van de Russische schilderkunst uit de eerste helft van de negentiende eeuw, de periode van de leermeesters van latere grootheden als Repin.

Teylers Museum

Teylers Museum


Het museum toont de belangrijkste romantische kunstenaars uit Nederland en Rusland naast elkaar, zoals de Russen Venetsianov, Sjtsjedrin en Tropinin, en de Nederlanders Koekkoek, Springer en Schelfhout.

Volgens Teylers Museum werd de noordelijke Romantiek in een tentoonstelling niet eerder bekeken vanuit “twee geografisch zo wijd uiteen liggende landen met extreme verschillen qua grootte, geschiedenis, samenleving en klimaat”.

Romantisch sentiment

Tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw kwam het nieuwe ‘Romantische’ sentiment in heel Noord-Europa tot bloei in muziek, literatuur, vormgeving en in de schilderkunst. Niet langer stond de rede centraal maar waren emoties en verbeelding de belangrijkste elementen in de kunst. Met dreigende schipbreuken, overweldigende zonsondergangen en intieme interieurscènes verbeeldden kunstenaars in Rusland en Nederland hun gevoel.

- advertentie -

De Nederlanders bouwden daarbij voort op de erfenis van hun zeventiende-eeuwse voorgangers. In Rusland werd tijdens de Romantiek juist de basis gelegd voor een geheel nieuwe verbeelding van land en identiteit, na de eeuwenlange iconentraditie. Als eerste nationale schilderstroming is de Romantiek daar altijd zeer geliefd gebleven.

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen de Tretjakov Galerij en Teylers Museum in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Jef Rademakers, voormalig televisieproducent en hartstochtelijk verzamelaar van de Nederlandse romantische schilderkunst, is de initiator van de tentoonstelling.

De Romantische ziel, Schilderkunst uit Rusland en Nederland is te zien van 31 januari tot en met 25 mei 2014.

Poppen van Marianne de Jong
Oude kaart van Nederlands-IndiëIn het Arnhemse Museum Bronbeek…
Wagenmakerij Venlo-Blerick (Spoorwegmuseum)De collectie van het Spoorwegmuseum in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: