Romeinenfestival in teken sport en spel

Op 4 en 5 juni is Museumpark Orientalis bij Nijmegen het decor van het Romeinenfestival, dit keer in het teken van sport en spel. Gladiatoren, worstelaars en andere Romeinen strijden om lauwerkransen en eeuwige roem. Demonstraties en shows bieden jong en oud twee dagen lang een spectaculair schouwspel. Hoogtepunt zijn de gladiatorengevechten die driemaal per dag plaatsvinden.

Romeinse sport en spel staan centraal op het tweejaarlijkse Romeinenfestival, dit jaar georganiseerd in Museumpark Orientalis. In de Oudheid kende iedere stad zijn eigen vorm van Spelen, waarbij atleten streden om eeuwige roem en goddelijke status. Worstelen, hardlopen, discuswerpen, paarden- en wagenraces: op tal van verschillende manieren kwamen de sporters tegen elkaar uit in prachtige amfitheaters en op indrukwekkende renbanen. Het Romeinenfestival in Museumpark Orientalis laat deze sfeer herleven en biedt met een zeer gevarieerd programma een kijkje in de wereld van de antieke Spelen. Re-enactors én moderne (top)atleten geven daarbij demonstraties in diverse sporten. Verdieping bieden de lezingen door wetenschappers van de Radboud Universiteit.

Op het programma staan onder andere:

• worsteldemonstraties
• driemaal per dag gladiatorengevechten
• demonstraties Romeinse sporten en spellen
• bezoeken aan het Romeinse kampement
• uitgebreid lezingenprogramma verzorgd door de Radboud Universiteit
• boekenmarkt met een grote collectie boeken over Romeinse geschiedenis en cultuur
• Romeinse markt met ambachten en lekkernijen
• rondleidingen langs het Romeinse aquaduct
• Romeinse kinderactiviteiten.

- advertentie -

Bekende Romeinse re-enactment groepen geven acte de présence: Ala I Batavorum, Gemina Project, Corbvlo, Stichting Foeks en Legio XXI Rapax. Het grote Romeinse kampement is op gezette tijden te bezoeken met uitleg over uitrusting, ambachten, beroepen, gebruiken, rituelen etc…

Tijdens het doorlopende lezingenprogramma door de Radboud Universiteit komen onderwerpen aan bod als het balspel trigon, sportterreinen in het oude Rome, gladiatorengevechten, de Romeinse sportschool en het Colosseum in de dichtregels van Martialis.

Het Romeinenfestival wordt georganiseerd door RomeinenNU in samenwerking met Museumpark Orientalis. Meer informatie: www.romeinenfestival.nl

Meer Romeinse Rijk
Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk
Boek: SPQR – Een geschiedenis van het Romeinse rijk

Buste van Livia, de vrouw van Keizer Augustus, het toonbeeld van de machtige zelfbewuste vrouw uit de Romeinse tijd.
Het klassieke misverstand over de Romeinse tijd is dat alleen mannen echte…
Fajoem-portret - Royal Museum of Scotland
Op moderne begraafplaatsen zie je wel eens portretjes op grafzerken. Niet dat…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net