Romeinenweek: een week lang aandacht voor de Romeinen

Aankomende zaterdag (morgen) begint de Romeinenweek. De derde editie van het Romeinen-evenement heeft als thema ‘water’. Op een groot aantal plekken in het land worden activiteiten georganiseerd waarbij steeds op een andere manier aandacht wordt besteed aan de Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen.

Romeinenweek 2016
Romeinenweek 2016
Het volledige programma is hier te vinden. Op Historiek plaatsen we komende week ook verschillende berichten die aansluiten bij de Romeinenweek.

Het thema water is volgens Romeinenweek-medewerker Stefan Penders niet zomaar gekozen. Water was voor de Romeinen zeer belangrijk. Niet alleen voor persoonlijke verzorging maar ook voor de scheepvaart. Door de jaren heen zijn ook in Nederland heel wat Romeinse schepen gevonden:

“In Zwammerdam bijvoorbeeld, maar ook in Woerden en de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Hoewel het hier om behoorlijke boten gaat, vallen ze in het niet bij sommige van de andere schepen die we kennen uit het Romeinse Rijk. Zo liet Caligula twee gigantische plezierjachten bouwen in het Nemi Meer, die beiden zo’n 70 meter lang waren.”

En voor wie juist niet in aanraking met het water wilde komen werden bruggen gebouwd.

- advertentie -

“Hoewel we in Nederland misschien niet opkijken van een brug meer of minder, waren ze in de Romeinse tijd echte hoogstandjes van techniek. Romeinse keizers waren zo trots op hun bruggen, dat ze die in sommige gevallen lieten decoreren met triomfbogen.”

Meer informatie over het Romeinen-evenement: www.romeinenweek.nl
Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Foto: dailysabah.com
De uitdrukking YOLO (het acroniem van You Only Live Once) is niet alleen…
De sarcofaag van Simpelveld (foto Rijksmuseum van Oudheden)
Vandaag is de Romeinenweek begonnen. Naar aanleiding van het Romeinen-evenement klom Jona…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net