Romeinenweek en Romeinenfestival

Eind deze maand wordt er voor voor het eerst een Romeinenweek gehouden. De week wordt in het weekend van 31 mei en 1 juni afgesloten met een Romeinenfestival in Nijmegen.

Romeinenfestival Nijmegen, show
Romeinenfestival Nijmegen, show


Tientallen organisaties op het gebied van geschiedenis, cultuur en actualiteit, zoals musea, historische verenigingen, overheden, bedrijven en media, organiseren een week lang activiteiten voor een breed publiek. Tijdens al die activiteiten staat Romeinse geschiedenis en Romeins erfgoed centraal.

Speciale aandacht is er voor de Romeinse Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, die dwars door Nederland loopt van Katwijk aan Zee naar Millingen aan de Rijn. Veel activiteiten in de Romeinenweek concentreren zich langs de Limes.

Op zaterdag 24 mei wordt de Romeinenweek geopend met een dag vol Romeinse activiteiten in Park Matilo in Leiden. Archeologen en historici geven de hele week verspreid langs de limes wandellezingen. Op 28 mei is er een kinderworkshop archeologie in het Centraal Museum en op 31 mei kunnen bezoekers meevaren op een Romeins schip in Woerden.

- advertentie -

Romeinen, Germanen en gladiatoren zijn in levende lijve te zien tijdens het Romeinenweekend op 24 en 25 mei in het Archeon en Museum Het Valkhof in Nijmegen vertelt bezoekers over misdaad bij de Romeinen in de tentoonstelling Plaats Delict. Speciaal voor basisscholieren en de jeugd is er daarnaast ook de spannende Romeinenchallenge. Het volledige activiteitenoverzicht is te vinden op www.romeinenweek.nl.

Romeinenfestival

Het afsluitende Romeinenfestival vindt plaats op 31 mei en 1 juni en wordt gehouden op het Kops Plateau in Nijmegen. De organisatie:

“Waar eens duizenden Romeinse soldaten en ruiters gelegerd waren, is te ervaren hoe het er 2000 jaar geleden op deze plek aan toe ging. Het belooft een spektakel te worden met onder andere Romeinse kampementen, vernieuwende shows, een belevingsveld met workshops, kinderplein en een thematisch lezingenprogramma.”

Thema van het Romeinenfestival is ‘Proef de Oudheid’. Dit zien bezoekers terug in de activiteiten en de vele culinaire demonstraties, workshops en op de markt. Voor kaarten en programma: www.romeinenfestival.nl.

Benito MussoliniBij het Britse veilinghuis Bonhams kon deze…
Jean-Luc Dehaene - ccDe Belgische oud-premier Jean-Luc Dehaene…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net