Romeins Zuid-Limburg ontdekken met de mobiel

Afb: KF inHeritage

Volgende week wordt het project Via Belgica Digitalis gelanceerd, een mobiele toeristische route langs de hoogtepunten van Romeins Zuid-Limburg.

De interactieve route leidt geïnteresseerden via de smartphone langs een veertigtal plekken in het Zuid-Limburgse landschap, dwars door zes gemeenten (Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Voerendaal, Heerlen en Landgraaf) waar belangrijk Romeins erfgoed onder de grond of aan de oppervlakte ligt. De ontwikkelaars:

Aan de hand van een Romeinse ‘gromaticus’ doorkruis je Zuid-Limburg. Onderweg komt deze landmeter verschillende tijdgenoten van allerlei pluimage tegen: een soldaat, een villa-eigenaresse, een oogarts, een slavin en de bekende pottenbakker Lucius uit Heerlen… Zo wordt je meegenomen in de leef- én denkwereld van de Romeinen.

- advertentie -

Er zijn ook filmpjes die vertellen wat er door archeologen zoal gevonden is aan Romeinse resten, en wat zij allemaal aan die vondsten kunnen aflezen. Volgens de makers lerengebruikers het landschap als het ware te ‘lezen’ als een Romein:

Hoe reisde een Romein van Mosae Trajectum naar Coriovallum: door het Geuldal of nam hij de kortere route over de heuvels? Waar bouwden de Romeinen het liefst hun villa’s? Waar lagen hun grafvelden en heiligdommen. En waar werkten ze, wat deden ze?

Naast de mobiele versie is er een PC-versie ontwikkeld met achtergrondinformatie over het leven in Romeins Zuid-Limburg en verwijzingen naar bronnenmateriaal.

De route is vanaf woensdag 27 juni te bekijken op www.viabelgicadigitalis.nl. Daar is dan ook een link te vinden naar de mobiele versie. De mobiele applicatie is ontwikkeld door KF inHeritage, BIC Multimedia en BdF Productions. Het project werd mogelijk gemaakt door financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de provincie Limburg en de gemeentes Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Heerlen en Landgraaf.

google-endangered-languages-project
Endangered Languages ProjectGoogle heeft donderdag het Endangered Languages Project…
Dienke Hondius, docent geschiedenis van de Vrije Universiteit Amsterdam, gaat samen met…

Gratis geschiedenismagazine?

Gerelateerde uitgaven:
Historiek

Door:

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.net


Download onze geschiedenis-app!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: