Roodkapje op een Indonesische batik

Foto: Museum Nusantara

Museum Nusantara toont vanaf 17 december in de tentoonstelling Sarongs van naam. Design in batik 1880-1940 een serie gedecoreerde Europese en Euraziatische batiks.

De zogenaamde Batik Belanda, ofwel de Nederlandse batik, is volgens het Delftse Indonesië-museum een goed voorbeeld van de mengeling van oosterse en westerse cultuur. De Batik Belanda ontstond rond 1840 toen steeds meer vrouwen naar de Oost gingen. Museum Nusantara:De Nederlandse damesmode in die tijd had lange rokken met ingesnoerde tailles. In Indië kiezen de Nederlandse vrouwen voor sarong en witte kabaja als koele thuisdracht. Kleurige sarongs met bloemmotieven, vlinders en vogels bepalen tot 1940 het modebeeld in Nederlands-Indië, maar worden ook populair in Nederland. Doordat de batiks als kleding werd gedragen zijn er slechts enkelen bewaard gebleven. Ook door de Japanse bezetting en later door de repatriëring van de Nederlanders eind jaren vijftig zijn veel batiks verloren gegaan.

Het Delftse museum stelt behalve Europese ook Euraziatische batiks tentoon. In navolging van de Batik Belanda maakten namelijk ook de Chinezen op Java kleurrijke batiks met soortgelijke motieven.

- advertentie -

Bijna alle tentoongestelde batiks zijn gesigneerd door bekende Indo-Europese of Chinese batikkerijen. Eén van de pronkstukken in de tentoonstelling is een batik waarop het sprookje van Roodkapje is afgebeeld. Het is een typisch voorbeeld van de Nederlandse invloed op batik in Indonesië.

De tentoonstelling loopt van 17 december 2011 tot en met 3 juni 2012

Foto: Still YouTubeDe Nederlandse ambassadeur in Jakarta biedt vrijdag…
Foto: BakkerijmuseumHet Bakkerijmuseum in Medemblik heeft een verkiezing voor…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: