Rost van Tonningen had relatie met Joodse barones

De beruchte NSB’er Meinoud Rost van Tonningen blijkt begin jaren dertig een relatie te hebben gehad met een Joodse vrouw. Historici Robin te Slaa en Edwin Klijn hebben dat ontdekt. De Volkskrant schrijft donderdag over de zaak.


Meinoud Rost van Tonningen sloot zich in 1936 aan bij de NSB van Anton Mussert. De partij ging na zijn toetreding een steeds radicalere koers varen. Rost van Tonningen viel onder meer op door zijn antisemitische uitlatingen.

Schattige barones

De historici Robin te Slaa en Edwin Klijn doen al jaren onderzoek naar de NSB. Voor het tweede deel van hun overzichtswerk over de politieke organisatie namen ze ook Meinoud Rost van Tonningen onder de loep. In een brief van NRC-correspondent George Nypels troffen ze een verwijzing aan naar het liefdesleven van Rost van Tonningen, begin jaren dertig.

Rost van Tonningen werkte destijds in Wenen, als vertegenwoordiger van de Volkenbond. Hij moest onder meer toezicht houden op het financiële beleid van Oostenrijk. George Nypels schrijft in zijn brief dat de regering in Wenen probeerde Rost van Tonningen gunstig te stemmen, onder meer door hem een mooi appartement aan te bieden en hem in contact te brengen met een vrouw die zijn minnares zou worden. Nypels omschrijft haar als een “schattige barones, overigens van joodse afkomst”. Tot nu toe was nog niets bekend van deze relatie.

- advertentie -
Huwelijk Meinoud en Florrie Rost van Tonningen (cc - Spaarnestad)

Huwelijk Meinoud en Florrie Rost van Tonningen (cc – Spaarnestad)

Het is bijzonder nieuws. Rost van Tonningen stond binnen de NSB namelijk bekend als een fanatiek antisemiet. Het is volgens de onderzoekers ook niet waarschijnlijk dat zijn latere vrouw, Florrie Rost van Tonningen (ook bekend als de Zwarte Weduwe), geweten heeft van deze relatie. Voor haar zou deze zogenaamde ‘rassenschande’ waarschijnlijk een onoverkomelijk beletsel voor een huwelijk hebben gevormd.

De weduwe Rost van Tonningen zorgde in het na-oorlogse Nederland geregeld voor onrust. Ze verspreidde nazi-lectuur en organiseerde rechtse bijeenkomsten. Toen bleek dat ‘de zwarte weduwe’ een uitkering van de Nederlandse staat ontving omdat haar man ooit parlementslid was, stond een groot deel van Nederland op de achterste benen.

Boek: Rost van Tonningen, fout tot het bittere eind – David Barnouw
Eerste deel van het NSB-boek van Te Slaa en Klijn

facebook.com/luisterennaarvrijheid
De provincie Drenthe heeft een groot kunstwerk van de hand van Maria…
Model van Kamp Westerbork - Foto: CC
In 2013 promoveerde historica Eva Moraal aan de UvA - in samenwerking…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: