Rotskunst van Lascaux komt naar Brussel

In het Jubelparkmuseum in Brussel opent binnenkort een tentoonstelling over de monumentale rotstekeningen van Lascaux. De tentoonstelling maakt de paleolithische rotskunst van de bekende grot via gedetailleerde reconstructies toegankelijk voor een breed publiek.

Lascaux. De Sixtijnse kapel van de Prehistorie (Jubelparkmuseum)

Lascaux. De Sixtijnse kapel van de Prehistorie (Jubelparkmuseum)


De zogenaamde grot van Lascaux werd in 1940 ontdekt door vier Franse tieners. De grot wordt beschouwd als een van de belangrijkste plaatsen ter wereld van rotskunst. Er zijn maar liefst tweeduizend dieren te zien, waaronder oerossen, herten, paarden en bizons. En er is een raadselachtige voorstelling van een mens te vinden. De grot wordt vaak de “Sixtijnse Kapel van de paleolitische kunst” genoemd.

De originele grot werd in 1961 gesloten voor het publiek omdat de schilderingen, door de verstoring van de atmosfeer en belichting, werden aangetast door algen. Voor toeristen werd in de nabijheid van de grot een replica van de originele grot aangelegd.

Culturele context

In Brussel zijn vanaf half november de meest recente replica’s te bewonderen. Het Jubelparkmuseum:

- advertentie -

“Dankzij de wetenschappelijke reproducties op ware grootte en de modernste visuele technologieën kunt u de grot ontdekken alsof u er zelf was. Op de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan de culturele context waarin deze kunst is ontstaan.”

Bezoekers komen in de tentoonstelling, getiteld Lascaux. De Sixtijnse kapel van de Prehistorie, onder meer te weten hoe de makers van de tekeningen leefden, op jacht gingen, aten en zich kleedden. Het geheel wordt aangevuld met authentieke skeletten en beenderen, een realistisch uitgewerkte babymammoet, evenals prehistorische gebruiksvoorwerpen en sieraden.

De tentoonstelling Lascaux. De Sixtijnse kapel van de Prehistorie loopt van 14 november 2014 tot en met 15 maart 2015.

Bekijk ook: De grot van Lascaux (fotoserie)

Lascaux. De Sixtijnse kapel van de Prehistorie (Jubelparkmuseum)

Lascaux. De Sixtijnse kapel van de Prehistorie (Jubelparkmuseum)

Draaiorgel uit de collectie van Museum Speelklok
Draaiorgel uit de collectie van Museum SpeelklokMuseum Speelklok…
Geschiedenisleraar Eric van der Donk
Geschiedenisleraar Eric van der DonkEric van der Donk,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: